Nederlandse knoflook
4 verse knofloken
Vier verse knoflookbollen
Al eeuwen lang wordt knoflook geprezen om haar gezonde eigenschappen. Wil je het maximale voordeel uit knoflook halen, voeg dan elke dag verse knoflook aan je voedingspatroon toe. Om ervoor te zorgen dat de gezonde allicine in de knoflook vrij komt kun je het beste een paar teentjes verse knoflook persen of fijnhakken.
Zo hak je verse knoflook
Wat is nou de beste manier om een hele bol knoflook fijn te hakken? Dat hangt er vanaf. Is de bol helemaal vers, dan is hij van kop tot kont te verwerken. Ligt de bol al even thuis, haal dan het buitenste vel van de bol. En gebruik een scherp mes waarmee je goed kunt hakken.
Snij zoveel knoflook als dat je nodig hebt van de bol af. Snijd die in plakjes, die plakjes in reepjes en die reepjes weer in kleine stukjes. Hak alles met beleid nog fijner, ook de steel wanneer die niet als smaakvolle garnering dient. Het is aan de kok te bepalen hoe fijn de knoflook moet zijn. Sommige gerechten vragen om hele fijne stukjes; in andere gerechten zijn grovere stukjes juist smaakvol. Hoe fijner je de knoflook hakt, hoe meer smaak er vrijkomt. Geen tijd of liever geen vieze handen? Gebruik dan een theelepeltje ‘gehakte verse knoflook’ van Biesheuvel.
Verse knoflook bewaren
Het komt er waarschijnlijk niet altijd direct van om een bol verse knoflook op de dag van aankoop te gebruiken. Het is heel eenvoudig om de bol, of een deel van de bol langer vers te houden. Gewoon in een niet te dun (anders gaat de geur er alsnog doorheen) plastic zakje bewaren in de groentelade van de koelkast.
Het zakje wel goed afsluiten, om te voorkomen dat de hele koelkast naar knoflook gaat ruiken. Zo droogt de knoflook niet uit en is de versheid langer gewaarborgd.